La caponata di melanzane è un piatto che racchiude in sé la ricchezza, la storia, i profumi e la complessità della cultura siciliana. Nella sola Sicilia, di questo piatto ne esistono quasi 40 varianti e come sempre accade nei piatti che si perdono nella tradizione, alla base storica molto viene aggiunto dalle usanze locali, spesso familiari. La caponata è un piatto all’apparenza semplice ma sappiate che, portandolo in tavola, presenterete un vero e proprio pezzo di storia gastronomica italiana.
Ingredienti per 6 persone
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Melanzane 1 kg
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Sedano 500 gr
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Capperi dissalati 50 gr
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Olive nere denocciolate – 100 gr
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Cipolle 250 g
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Pomodoro a pezzettoni 500 g
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Aceto di vino bianco 100 g
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zucchero 50 g
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basilico
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olio di oliva per friggere le melanzane
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olio EVO per imbiondire cipolla e sedano
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Sale q.b.
Preparazione
In poca acqua facciamo bollire per 5 min il sedano tagliato a pezzetti. Tagliamo a dadini le melanzane, teniamole nello scolapasta con un po’ di sale grosso per favorire la deamarizzazione per 10 min e poi laviamole e asciughiamole su un canovaccio pulito. Mettiamo in padella l’olio e friggiamole a parte senza altri ingredienti. In un’altra padella facciamo imbiondire nell’olio EVO la cipolla tritata, quindi aggiungiamo il sedano , le olive, i capperi dissalati, pomodori a pezzettoni e lasciamolo cuocere qualche minuto. A questo punto, uniamo le melanzane soffritte e regoliamo di sale. Aggiungiamo lo zucchero e l’aceto mescolando per amalgamare bene i sapori. Lasciamo sfumare l’odore intenso dell’aceto, spegniamo la fiamma, completiamo con qualche fogliolina di basilico. Mescoliamo il tutto e lasciamo raffreddare.
Eggplant caponata
Eggplant caponata is a dish that embodies the wealth, history, scents and complexity of Sicilian culture, which is a typical dish. In Sicily alone, this dish there are nearly 40 variants, and as always in the dishes that are lost in the tradition, the historical basis much is added by local custom, often family members. The caponata is a seemingly simple dish but be aware that, taking it to the table, you present a true piece of Italian culinary history.
ingredients
Eggplant 1 kg
Celery 500 gr
Capers 50 gr
Pitted black olives – 100g
Onions 250 g
Tomatoes into large pieces 500 g
white wine vinegar 100 g
50 g sugar
basil
olive oil for frying the eggplant
EVO oil to fry onions and celery
Salt to taste.
Preparation
In a little water we boil for 2 min celery cut into small pieces. Cut the eggplant into cubes, . and we place them in a colander, sprinkling the layers a little coarse salt to promote the loss of water bitter. After being rinsed and dried on a clean cloth. Fry the eggplant in a pan with olive oil separately without other ingredients. In another pan we fry the chopped onion in the EVO oil, then add the celery, olives, capers, tomatoes into chunks and let him cook a few minutes. At this point, we join fried eggplant and adjust salt. Add sugar and vinegar, stirring to mix the flavors. Let soften the intense smell of vinegar, turn off the flame, we complete with a few leaves of basil. Mix thoroughly and let cool.
Notes
There are a thousand ways to make the caponata, but the classic one is the one where the main ingredient is the eggplant. The caponata can be served at the table as a side dish or appetizer as well, accompanied by bread, as a main dish. Caponata born historically as a dish of the poor, and so is often included in a vegetarian context, being a dish that does nothing more than combining several fried vegetables.
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